Artistiek toonmomentOpenbare verdedigingPerformance

“Chansons de fou” een transversale compositie van Jan Van Landeghem en Emile Verhaeren

Artistieke proef voor het behalen van de graad van Doctor in de Kunsten aan de VUB en het KCB/ Erasmushogeschool Brussel

11 OKTOBER, O.L.V. Kerk te Laken om 20.30u.

Toegang gratis mits reservatie via e-mail chansonsdefou@gmail.com

De “Chansons de fou” werden  gecomponeerd op 7 gedichten van Emile Verhaeren die als refreinen de dichtbundel “Les Campagnes hallucinées” doorkruisen. Het zijn symbolistische pamfletten, sterk emotioneel geladen met een boodschap die vandaag nog altijd actueel blijkt te zijn. Geschreven in 1893 (het jaar van de invoering van het meervoudig stemrecht in België) dragen ze de ellende en de miserie in zich van de plattelandsbevolking, die uiteindelijk soelaas zocht in de  steden waar een expansieve industrialisatie bezig was.

Anderhalf uur muziek voor sopraan solo (Emilie De Voght), viool- en altvioolsolo (Jenny Spanoghe), orgel solo & compositie  (Jan Van Landeghem), het “Landini strijkkwartet” (Bence Abraham & Eva Pusker, violen,  Paul De Clerck, altviool, Herwig Coryn, cello)  draagt de constructie van het totaalkunstwerk.

De jonge Griekse choreograaf  Alexis Kyriakoulis bezielt de dansers van de “La Verita” danscompagnie en de projectie van symbolistische doeken uit de tijd van Verhaeren illustreren samen met actuele persfoto’s de teksten.

Een krachtige hedendaagse zetting van een universele tekst die te weinig gekend is. Een van de literaire hoogtepunten van de Vlaamse dichtkunst, weliswaar in het Frans, de toenmalige cultuurtaal.

Jan Van Landeghem werkte gedurende 5 jaar aan dit project onder de inspirerende leiding van Prof. dr. David Gullentops van de VUB, Prof. dr.  Kathleen Coessens  van het Koninklijk Conservatorium en de VUB en Prof. dr. Peter Swinnen van het Koninklijk Conservatorium te Brussel.

Andere opvoeringen vinden plaats op 30 september om 20.30u in het geboortedorp van Emile Verhaeren in de centrumkerk van Sint-Amands en op
6 oktober om 20.00u in de Nicolaaskerk te Sint-Niklaas.